Mięso jest jednym z tych pokarmów, których nie może zabraknąć w diecie nikogo, kto chce odżywiać się w sposób zdrowy i zrównoważony. Jednak nie wszystkie rodzaje mięsa są takie same, ponieważ niektóre są bardziej odżywcze od innych, inne są bardziej delikatne, a jeszcze inne trudniejsze do spożycia.
Gdzie i jak kupować mięso?
Kupując mięso, czy to w lokalnym sklepie, czy w dużym supermarkecie, należy przestrzegać szeregu wskazówek, które pomogą wybrać najlepszy możliwy kawałek mięsa.
Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest zapewnienie jak najlepszych warunków higienicznych. Mięso musi być dobrze zawinięte, aby nie wyschło. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, czy opakowanie nie jest przedziurawione lub spuchnięte, w przeciwnym razie mięso może być w złym stanie.
Przed zakupem jednego lub drugiego rodzaju mięsa należy upewnić się, że jego kolor jest idealny. W wielu przypadkach oświetlenie w supermarkecie sprawia, że kolor mięsa jest zdrowy, ale po powrocie do domu w świetle naturalnym mięso ma kolor, który nie nie zachęca do spożycia.
Jak należy przechowywać mięso?
Jeśli zamierzasz zjeść mięso od razu, możesz je przechowywać w lodówce. Jeśli natomiast zamierzasz zjeść je później, najlepiej jest przechowywać je w zamrażarce. W lodówce mięso zachowa trwałość przez dwa do czterech dni. Mięso mielone należy spożyć jak najszybciej, ponieważ psuje się ono znacznie szybciej. Z kolei jeśli są to piersi lub uda z kurczaka, mięso może przetrwać do 5 dni.
A jeżeli dbasz o swoją kondycję i regularnie ćwiczysz, zobacz też, co należy spożywać po treningu.
W zamrażarkach mięso może być przechowywane przez kilka miesięcy. Najlepiej przechowywać je w oryginalnym opakowaniu i unikać przechowywania w plastikowych torebkach lub folii aluminiowej. Podczas rozmrażania mięsa najlepiej jest umieścić je w lodówce, aby rozmrażało się stopniowo i bez przerywania łańcucha chłodniczego. Rozmrażanie mięsa w kuchence mikrofalowej nie jest w ogóle zalecane.
Jakie mięso wybrać w zależności od sposobu przygotowania?
Jeśli chodzi o gotowanie mięsa, ważne jest, aby wiedzieć, jakie mięso wybrać, aby było smaczne. Polędwica, polędwica, schab, piersi, skrzydełka i udka to mięsa najlepszej jakości i o najmniejszej zawartości tłuszczu. Nadają się do grillowania lub pieczenia. Szynka, udziec, golonka, cały kurczak i udka nie są tak soczyste jak poprzednie i doskonale nadają się do pieczenia.
Kiełbaski wieprzowe, wątróbki drobiowe lub boczek wieprzowy są znacznie bardziej tłustym mięsem i dlatego doskonale nadają się do duszenia. Żeberka, podgardle, łopatka lub korpus drobiowy nie są mięsem dobrej jakości i są bardzo tanie, dlatego zwykle używa się ich do przyrządzania bulionu.